Toate prietenele mele s-au amuzat cānd, la prima noastra iesire din acest an, le-am spus ca unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus īn 2009 este sa fiu mai putin stresata. Reactia lor este perfect normala pentru ca, desi poate parea ciudat, eu nu las deloc impresia unei persoane stresate. Si totusi aparentele īnsala si īn acest caz. Am momente īn care simt ca nu mai fac fata presiunii exterioare care se numeste simplu „stres”, dar care ascunde atātea enigme.
Psihologic vorbind, stresul ar putea fi definit ca un sindrom general de adaptare. Desi pare greu de crezut, el nu provine numai din grijile cotidiene. O bucurie intensa, surmenajul, o veste neasteptata, un traumatism pot fi īn egala masura cauzele stresului deoarece provoaca tensiune, precum si perturbari psihologice. Cu alte cuvinte, stresul rezulta din incapacitatea fiintei de a face fata la o acumulare de tensiuni. Fizic, efectele sunt foarte cunoscute: oboseala, irascibilitate, migrene, dureri abdominale sau de spate, insomnie, lipsa poftei de māncare sau bulimie si vulnerabilitate īn fata oricarui virus.
Chiar daca prietenelor mele le vine greu sa creada ca uneori ma lupt cu stresul mai mult decāt ele, mi-am propus sa scap de efectele negative ale acestei „boli a lumii moderne” prin cāteva masuri anti-stres foarte simple, pe care cred ca oricine ar trebui sa le aplice:
Respecta-ti ritmul de somn!
Daca simti ca te doboara somnul, nu te forta sa privesti pāna la capat un film sau sa termini de lucrat cine stie ce proiect. Mai bine culca-te si trezeste-te a doua zi mai devreme. Īncearca sa īti faci un program regulat de somn, descoperind singura care este intervalul optim de care are nevoie organismul tau pentru odihna.
Sportul este cea mai buna solutie!
Īnotul, joggingul, dansul, aerobicul sunt cele mai eficiente metode de combatere a stresului. Practicata de 2 – 3 ori pe saptamāna, activitatea fizica actioneaza ca un fel de defulare a organismului, activeaza circulatia si scade tensiunea musculara.
Organizeaza-te!
Indiferent ca esti la birou sau acasa, īn momentul īn care simti ca esti coplesita de prea multe sarcini īncearca sa planifici si sa anticipezi. Stabileste o ierarhie īn tot ceea ce ai de facut, de la lucrul cel mai urgent la cel care mai poate astepta. Īncearca apoi sa te tii de planificarea facuta.
Spune adio dependentei!
Renuntatul la fumat sau la cafea este un lucru greu de realizat, mai ales īn momentele de stres. Paradoxal īnsa, aceste „droguri” accentueaza stresul. Īncearca macar sa reduci numarul de tigari fumate sau cantitatea de cafea consumata zilnic.
Ai grija ce manānci!
Stresul produce adesea lipsa poftei de māncare. Īncearca sa īti stabilesti un orar cāt de cāt fix al meselor si macar īn timpul cāt manānci fii calma. Acorda importanta maxima micului dejun, dar nu uita ca prānzul este masa de baza a zilei si ca seara trebuie sa manānci ceva usor. Īnlocuieste ciocolata cu iaurt sau fructe. Vei simti rapid efectul benefic.
Gaseste un echilibru īntre cariera si viata personala!
Desi īn unele cazuri este greu, ar trebui ca odata ajunsa acasa sa te desprinzi de tot ceea ce īnseamna viata profesionala pentru ca, teoretic, ar trebui sa existe un timp alocat īn exclusivitate fiecaruia dintre aceste doua aspecte.
Evita conflictele!
Indiferent daca este vorba despre conflicte de serviciu, despre dispute īntre prieteni sau despre simple tachinari cu iubitul, īncearca sa eviti subiectele despre care stii ca nu au o finalitate clara. Īnvata, de asemenea, sa cedezi atunci cānd este cazul si sa relativizezi orice discutie īn contradictoriu.
Acorda importanta cuvenita iubirii!
Viata de cuplu, la fel ca si sexualitatea, sunt aspecte foarte importante ale combaterii stresului. Acorda-ti timp pentru a petrece clipe frumoase īmpreuna cu persoana iubita si īncearca sa te desprinzi total īn aceste momente de banalitatile cotidiene. Vei simti imediat efectele benefice ale iubirii.
Nu uita de micile placeri!
O masa īn oras, un film la cinema, o rochie frumoasa... Oricare dintre aceste mici placeri poate sa combata stresul.. Ti le poti acorda ca o mica recompensa pentru faptul ca ai reusit sa īti respecti programul stabilit pentru o saptamāna.
Ai grija de tine, pur si simplu!
Īncearca sa nu uiti ca esti importanta pentru tine īnsati si ca o sedinta de masaj sau o ora petrecuta īntr-un centru de īnfrumusetare valoreaza enorm pentru starea ta de bine. Plimba-te prin parc, acorda-ti ragazul sa privesti un apus de soare sau sa auzi ploaia...
Multe dintre aceste lucruri simple mi se pareau extrem de dificil de pus īn practica. A trecut īnsa putin timp de la īnceputul anului si deja ma simt mai putin stresata.